Borgholms Slott

 



    

 

  
                       Kastelan Jim Rudolfsson


Tisdagen den 4 juni gjorde Aktiva Seniorer i Kalmar en öländsk resa, Vinden låg på från havet och friskade i ganska ordentligt men solen sken från en klarblå himmel och vi trivdes i det fina vädret.

Vid tio-tiden på förmiddagen samlades vår grupp  vid Borgholms slott där Kastelan Jim Rudolfsson mötte upp för att berätta och guida oss runt i den gamla slottsruinen. Med sin goda berättarkonst fick vi på ett inlevelsefullt och intressant sätt ta del av den kunskap som Kastelanen besitter angående historien om Borgholms slott.

Borgholms slotts ursprung går tillbak till 1100-talet. Då började man bygga ett torn som kan ha varit lika högt som fyren Långe Jan.I början av 1200-talet  byggdes en ringmur runt tornet och den torde ha stått klar 1281.  Inne på borggården finns en rund stensättning i marknivå där tornet en gång stod.

Danskarnas ständiga anfall mot Sverig under 1500-talet gjorde att Borholms slott blev hårt raserat och 1611 övertogs slottet av danskarna. Vid freden i Knäred 1613 blevslottet åter svenskt. Man påbörjade renoveringsarbeten och därefter klarade svenskarna ytterligare anfall från danskarna.
Den sista renoveringen av Borholms slott påbörjades 1681 men avstannade efter några år. Slottet blev därför aldrig färdigbyggt Så småningom förföll även den färdiga delen och förstörelsen fullbordades då en vådeld utbröt den 14 oktober 1806.

Musikverksamheten på borggården som började 1981 blev ett populärt inslag och har fortsatt genom åren och även denna sommar är många konserter bokade.

De senaste åren har man också byggt kök och renoverat några salar för att kunna arrangera bröllop och andra festligheter.

 

   

 

  


   

 

  


   

 

   

 


     

 

 


      

 

 


    

 

  

Efter några timmars vandring på Borgholms slott började hungern göra sig kännbar. Vi åkte däför vidare norrut på Öland och stannade vid Göstas fiskrestaurang i Sandviks hamn. Maten smakade bra och efter någon timme var det dags för hemfärd. Vi körde den vackra men något gropiga västra vägen ner mot Äleklinta.
Halvvägs ner mot Äleklinta stannade vi till i Djupvik, vid Inge-Mors och Runes sommarbostad. Vackert belägen vid stranden av Kalmarsund.

Inne på deras gård var det varmt och skönt i lä bakom husen och vi kunde vila ut en stund med ett glas vin och summera dagens händelser.Nöjda och belåtna kunde vi efter några timmar tacka Inge-Mor och Rune för gästfriheten och en trevlig avslutning på en fin och innehållsrik dag.

Stig


      



      
 

 


 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tillbaka