Nu har vi kommit några veckor in på det nya året och måndagen den 28 januari kunde vår vice ordf Villy Eriksson hälsa välkommen till årets första möte på Stensbergs Servicehus. 
Kvällens gäst var Boris Bravin som ber'ttade sin levnadshistoria, "Från marknadsknalle till Årets Ölänning 2005".
Boris Bravin blev känd i kalmartrakten då han startade Ölands Djurpark i början av 1974, Två år efter att Ölandsbron var färdigbyggd.

Boris Bravin började sjn berättelse från barndomen. Han växte upp i Oskarshamn. När han var 18 månader gammal drunknade hans pappa och han fick sedan en styvpappa som han hade ett bra förhållande till men hans mamma var styvpappan elak emot. I skolan blev Boris kallad för tattarunge. 
Det var fattiga förhållanden hemma och ibland fanns det knappast en brödbit att äta.
Vid ett tillfälle när han var sex år gick han till fattighuset med en kruka och fick ärtsoppa och bröd som han tog hem till sin mamma.

När Boris var 13 år rymde han hemmifrån och följde med ett Tivoli där familjen kom från Emmaboda och dem var han med hela sommaren.
De som jobbade med tivoliverksamhet var ofta mer eller mindre oseriösa människor. När Boris fått sin första lön vid besök i Kalmar sa tivoli jobbarna att han skulle åka och köpa öl. Det gjorde han och när han kom tillbaka sa gänget att den där ölen får du bjuda på. 
Detta kom Boris ihåg till nästa löneutbetalning för då skickade han hem pengar till sin mamma och när gänget ville att han skulle köpa öl då hade han inga pengar. Då blev de arga på honom.

Livet gick vidare för Boris och han köpte en karusell och pengar tjänade han.
Han träffade en flicka från Västervik men då sa pappan, ska ni gifta er så får du skaffa ett riktigt jobb. Min dotter ska inte bo i en husvagn. 
Boris åkte till St Getruds sinnessjukhus och där fick han jobb under vinterhalvåret. När våren kom började det klia i benen och Boris längtade till det fria cirkuslivet. 
Han fortsatte med tivoli och variteer där innehållet var streaptese och nakendans. När Boris var hemma i Rockneby de första åren fick han många kritiska kommentarer och blickar. I hans trädgård kunde man se indianer och dansöser från Afrika.
En av Boris kraftkarlar var Sixten Landby som bodde tillsammans med sin bror i skogen utanför Rockneby. När Sixten träffade någon att prata med kunde han lyfta en cykel med pekfingret och balansera den. Han var med på tivoliföreställningarna och visade hur man rätar ut hästskor.
Boris Bravin fortsatte sitt kringresande liv och abretade bl a med Barnens Dagverksamheten och gjorde 26 föreställningar med den organisationen.
Efter 29 år i branchen åkte han vid ett tillfälle 1974 över den nya Ölandsbron och bestämde sig då för att köpa en gård nära brofästet på Öland. Där skulle han bygga en djurpark och så blev det.
Boris började bygga upp verksamheten och han hade Kommunen på sin sida. 
Ölands Djurpark blev en stor verksamhet med miljonomsättning och många besökare årligen. Detta bidrog till att Boris Bravin fick utmärkelsen "Årets Ölänning 2005". Ett pris som delas ut på Soliden av vår Konung. 
Tillsammans med Lions Club i Färjestaden ordnades varje år Pensionärernas Dag på Ölands Djurpark där de blev bjudna på fika. Det kom ca 3000 pensionärer under de dagarna.
Vid ett tillfälle köpte Boris en apa som fick namnet Ola. Den var som en familjemedlem men efter några år blev den såld till Riksteatern i Stockholm där den var med på olika teaterföreställningar. Därefter hamnade den i en Djurpark i Thailand.
Många dramatiska händelser har Boris Bravin varit med om. Vid ett tillfälle låg han och frun och sov i bostaden när några rånare kom in i bostaden och sköt tre pistolskott i rummet där de sov. De krävde kontanter och visste att det fanns pengar i kassaskåpet. De tog pengarna och försvann men en tif efteråt kunde polisen klara upp händelsen.
När Tsunami katastrofen inträffade i Thailand var Boris där på semester med sin fru.
Han berättade att han fick se en jättehög brun vägg komma emot huset där de bodde. Någon minut senare krossades glasdörren och hans fru tryctes mot toalettdörren och Boris ramlade bakåt i sängen och vattenmassorna tyckte upp sängen mot taket sådet var bara några decimeter s mellanrum.
Vattnet sjönk tillbaka men det var ändå i midjehöjd. De tog sig ut men skar sig ordentligt på alla glas bitar och hans fru hade ett stort sår i ena hälen. De kämpade sig fram i den kaotiska situationen ocj lyckades till slut komma fram till ett sjukhus där de kunde få hjälp. Den bästa hjälpen kom från en norsk polis som arbetade för organisationen Läkare utan gränser och han kunde lotsa dem vidare till ett sjikhus i Bankok där den såriga hälen kunde opereras.
Det var en trevlig kväll för oss alla att få lyssna till Boris Bravins berättelse om det omväxlande liv han varit med om. Berättelsen varierades med roliga historier och andra händelser som inträffat under åren. Många människor som levt under enkla förgållanden har han hjälpt.  


Vice ordf Villy E tackade Boris Bravin för ett intressant och underhållande berättelse om sitt händelserika liv.


Efter fika pausen berättade Ulla K om den kommande Italienresan. Det slutliga programmet ska bestämmas i början av februari och kommer sedan att presenteras.
Resan är fulltecknad men är någon intresserad av att följa med går det att anmäla intresse för det kan komma återbud. 
Vid mötet i mars berättar Olle Madebrink om Vilhelm Moberg och detta föredrag kommer att följas upp med en resa i slutet av augusti till Vilhelm Mobers hemtrakter. 
Till sist påminde Ulla om anmälan till Årsmötet och 20-års jubileét den 25 februari. På grund av platsbrist är antalet deltagare bestämt till ca 90 medlemmar.
Därmed var en trevlig kväll avslutad.
Kiellar K/foto
Stig J/text