Ölprovning 2 – 3 oktober 2019 Tidig morgon för alla. Vi lämnade Kalmar vid halv sextiden på morgonen. De sista två resenärerna steg ombord i Nybro.Så var vi på väg. 43 förväntansfulla. Tyskland och Eutin för provning av öl samt senare Timmerdorferstrand för övernattning på Maritim Hotel.

Som så många gånger tidigare stannade vi till vid Ekerödsrasta för morgon fika. Kaffe, fralla och kaka. Inge-Mor hade styrt med frallan och Inga-Lill bjöd på hembakad god kaka. En viktig paus för oss alla. Vi resenärer vaknade till, och Leif, chauffören, fick sin 45 minuterspaus.

Resan gick vidare ner genom Danmark och så färjan över till Puttgarten från Rödby.

Väl i Tyskland stannade vi till i Heiligenhaven för inköp av livets nödvändigheter.

Så småningom kommer vi fram till Eutin, där vi skall ha en ölprovning.


Bild 3 visar behållarna med det öl vi fick provsmaka.

Bilden visar hur man korkar flaskorna för hand.

Maskinen som används för att korka flaskorna.

Bilden visar den gamla korken för Svagdryckeskärlen. Idag av plast dörr av keramik.


Bryggeriet här i Eutin kan Du finna i ett av de äldsta husen i staden. Dess historia kan spåras tillbaka till 1600- talet.

Bryggeriet har funnits lika länge, och dess månghundraåriga tradition av att brygga ofiltrerad och opastöriserad öl, där känslan av mästarens kunnande är viktigare än någon termometer, är garanten för ett bra och välsmakande färsköl. Ett bryggeri där man kan känna lukten av mäsken och där smaksättningen av kryddorna kommer fram i den varma jäskannan.

I detta bryggeriet används ingen dator i processen. Här arbetar fortfarande människor som lägger ner kärlek och sin själ för att få fram ett öl som smakar och ger en upplevelsekänsla.

Ett mycket bra hotell. En otrolig frukost-buffe, som innehöll ALLT. Bra val Ulla o Leif!!

Den fina stranden vid hotellet.

Utcheckning från Hotellet och dgs för hemfärd

Efter ett kortare stopp vid ”pråmen” så blev det färjan tillbaka till Rödby och Danmark.

Ulla hade plockat ihop ett lotteri som Gårdbybuss bjöd på då vi rullade igenom Danmark. Rune läste lite historier och citat, blandat med frågesport så resan ner och hem gick ”som en dans”

Alla var vi överens. Gårdbybuss, Leif o Ulla, är fantastiska! Härliga och generösa!! 

Färsköl: Vad är egentligen ett färsköl? Benämningen användes för att beskriva ett öl som inte filtrerats eller pastöriserats.Det har låg kolsyra. Ofta jästfällning kvar i flaskorna.Alla ämnen som uppkommer under jäsnings- och lagringsprocessen är kvar i ölet. Detta gör att färsköl har mycket mer smak av ölet så att säga.I färsköl används endast naturliga ingredienser. Inge artificiella smaker!

Färsköl kan drickas direkt efter det bryggts klart, men lagras ofta 4-8 veckor för att mogna i smaker och aromer.Det skall förvaras mörkt och svalt. Blir alltid grumligt på botten av flaskan, vilket är helt naturligt då det inte filtreras eller pastöriseras.
När färskölet skall drickas kan man vända flaskan försiktigt upp och ner innan den öppnas. Fällningen fördelas då och ger en ännu bättre smakupplevelse.

Färskölet ger en smakupplevelse utöver det vanliga.

Text, Rune Bennarsten
 Foto, Ulf Nilsson