På tisdagsförmiddagen den 14 april samlades en grupp från Aktiva Seniorer vid Folkets Park i Kalmar. Anledningen till sammankomsten var att prata ihop oss och åka vidare till Nybro. Där skulle vi göra ett studiebesök på Kährs golvfabrik.

Vi blev väl mottagna av en trrevlig guide som lotsade oss runt i fabriken. Under två timmar fick vi följa trästockarnas väg igenom fabriken tills de så småningom blev färdiga lamellgolv. 
Bortsett från brädornas torktid gick det med en rasande fart när de kom in på det löpande bandet. Med hjälp av kameror och det mänskliga ögat var det noggrann kontroll av träbitarnas färg och ytbehandling.

Kährs kontor, Nybro

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Fyra generationer Kährs. Stående f v Gustaf Käh och Johan Kähr d y.
 Främre raden, Olof Kähr och Johan Kähr d ä.

 Vår guide hälsar oss välkomna till Kährs Golvfabrik i Nybro.

Några viktiga årtal ur Kährs historia

1857:  flyttade Johan Fredrik Kähr från Mönsterås till Nybro och staertade en Spinnrocksfabrik. Rörelsen gick bra och sonen fortsatte tillverkningen som senare övergick till tillverkning av husgeråd, möbler och leksaker.

1907: Gustaf Kähr övertar verksamheten och 1919 bildas familjeföretaget AB Gustaf Kähr som kommer att bli ett stort industriföretag.

1935: Kährs får patent på en lamellplatta av trä och startar därmed sin dörrtillverkning i stor skala.

1941: Kährs får patent på lamellparkett . 1946, efter andra världskriget ökar golvtillverkningen.

1961 bildas Svenska Dörr AB där de fyra ledande dörrtillverkarna i Sverige ingår. Samma år startar Kährs Maskiner AB. DE konstruerar, tillverkar och säljer nyckelfärdiga fabriker.

1970 bildas Kährs marknadsorganisation under ledning av Ulf Kähr och därmed etableras försäljning i 11 länder och på ett 40-tal marknader.

1978 säljer Kähr övriga affärsverksamheter och inriktar sig enbart på golvtillverkning.

2000 lanserade Kährs Woodloc den limfria träfogen. Detta var man först i världen med att införa.

2007 firar Kährs sitt 150-års jubileum och är därmed världens nu äldsta verksamma lamellparkettillverkare.

Vår guide berättade också att foretaget Kährs är delaktig i ett miljöprojekt som går ut på att bevara insekterna Ekoxen och Stora Ekbocken som finns i Halltorps hage på Öland.

Ekstockar som inte används transporteras till Halltorps Hage där insekterna kan fortsätta att leva i de döende ekbitarna.
Det finns ett talesätt som heter att eken livscykel är 600 år. Eken växer i 200 år, lever i 200 år och dör i 200 åe.Kährs stora lagerlokal som är nästan 20000 kvm . Lagret byggdes 2010 och tidigare använde Kähr Volvo-fabrikens lager i Kalmar.

Efter ca 2 timmar var den guidade visningen av golvfabriken avslutad. Rune tackade guiden för en trevlig och intressant genomgång av fabriken. Där vi bl a fick se med vilken noggrannhet personalen kollar upp alla detaljer för att konsumenten ska få en så bra produkt som möjligt.Rune tackar vår guide

När studiebesöket var avklarat märkte vi att det skulle vara skönt att sätta sig en stund och få något att äta. Vi begav oss därför till Pukeberg och området där Glasskolan finns. En lunchrestaurang med namnet "Hos Oss" passade bra då vi kände oss hungriga efter promenaden på Kährs.
När vi ätit vår lunch var det dags att åka hem och vi tyckte att vi haft en trevlig dag tillsammans.

Text o bild
Stig J