×

fel

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /studiebesok/cafe_angkvarnen/besokare/ is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

 

      Vi tycker alla att tiden försvinner så fort. Måndagen den 7 december var det åter dags för en årsavslutning. Denna kväll hade vi valt att samlas på Kalmar Läns Museum. Närmare bestämt Café Ångkvarnen.
Länsmuseet har en permanent utställning om konstnären Jenny Nyström och det fick vara temat för vårt besök på museet.
Inför kvällen hade vi beställt skinksmörgås med dricka därtill och när vi kom upp till fjärde våningen hade Caféföreståndare Yvonn Söderholm ordnat så att det bara var för oss att alå oss ner vid de fint dukade borden och börja äta.

Emma Agelin-Holmén o Tina Lindström
Efter en timme med  trevlig samvaro och god mat, prat och lotteridragning fick vi besök av Emma Agelin-Holmén som hälsade oss välkomna till Jenny Nyström kvällen. Några minuter senare kom Tina Lindström som för kvällen var klädd i tidsenliga kläder från den tid då Jenny Nyström var verksam i Kalmar. Vi var ganska många från Aktiva Seniorer som hade kommit till Muséet  den här kvällen för att få veta mera om Jenny Nyström. Vi blev därför indelade i två grupper för att på bästa sätt kunna lyssna ordentlig.

Tina Lindström
Tina Lindström på bilden tog med halva gruppen till butiken. Där kunde vi handla Jenny Nyström julkort och en del andra presenter inför den kommande julen.
    
Innan den andra gruppen skulle besöka butiken tog vi en liten paus och samlades åter i Caféets lokaler för att få en kopp kaffe och en god kaka. Vid detta tillfälle passade ordf Gun på att tacka för det gångna året och önskade oss alla en God Jul och ett Gott Nytt År.
Rune berättade om några resor som är planerade till nästa år. Den 16 - 17 april åker vi till Burg. Den 17 maj blir det en dagsutflykt till Kivik för att titta på Äppelblomningen. I augusti  är en tredagarsresa till Bornholm  planerad den 15 - 17. Är du intresserad, ring Rune. Det finnns mer information i Vårens programblad.
Rune tackade ordföranden för ett gott ledarskap under det gångna året.


För att höja julstämningen tog Sven-Olov fram dragspelet och vi sjöng några julsånger. Rolf Halle reciterade "KnallevJul" tillsammans med Sven-Olovs dragspel. 

    Jenny Nyström föddes i Kalmar den 13 juni 1854 och dog i Stockholm den 17 januari 1946. Hon är mest känd för att tillsammans med Victor Rydberg ha gett den svenska Tomten ett ansikte.
När Jenny Nyström var 8 år fick fadern en lärartjänst i Göteborg och familjen flyttade dit.
År 1865 började Jenny Nyström i Göteborgs Rit och Målarskola och började måla i olja redan som femtonåring. Hon var elev vid Konstakademien under åren 1873 - 1881.
Studierna i Paris under åren 1882 - 1886 var en framgång för Jenny Nyström och hon fick ställa ut tavlor på den stora Parissalongen 1884.
Hon fortsatte livet ut med att måla och illustrera Jultomta för ett tryckeri i Falun. Hennes son Curt blev också en känd julkortsillustratör.

Vid årsavslutningen delade Kerstin och Lillemor ut programmen för vårens aktiviteter.


{gallery}/studiebesok/cafe_angkvarnen/besokare/{/gallery}

Text o bild
Stig J