Island

Island med Aktiva Seniorer 20/9 - 24/9, till Vulkanernas och Sagornas Ö och med Christer som reseledare.

 

Preliminärt program (dagarnas inbördes ordning kan ändras): 

20/9                  

Avresa från Kastrup kl. 14.00. Flygtiden till Island är ca 3 timmar och vi landar på Island ca 15.10 (två timmars tidsskillnad). Vi börjar med att köra till Blå Lagunen för ett bad i det 40-gradiga vattnet. Härifrån tar vår reseledare oss till hotellet, fyrstjärniga hotell Natura. Middag på hotellet 

21/9

08.30-ca 16.30 Utfärd ”Gyllene Cirkeln” till Islands mest berömda sevärdheter, Geysir, Gullfoss, Tingvalla mm. med lunch på egen bekostnad vid Geysir. I kväll middag i ”Gamla stan” på Reykjaviks äldsta restaurang.

22/9

08.30-ca 17.30 Idag gör vi en stadsrundtur innan vi gör lunchpaus (på egen bekostnad) i Reykjaviks mest spektakulära byggnad, glaskupolen Pärlan. Därefter fortsätter vi med en utfärd till Haldór Laxness museum och Álafoss ullspinneris fabriksbutik. Álafoss fabriksbutik är också ett litet lokalt konsthantverkscentrum med verk av såväl glaskonstnärer, keramiker och bildkonstnärer. Här kan man även handla tröjor, plädar, garn mm till mycket lägre priser än inne i Reykjavik (i butiken tar man emot alla vanliga kreditkort). Därefter kör vi till Reykjaviks största badanläggning, med bl.a. Islands världsberömda Heitur pottir (varma badgrytor, det finns här fyra st. med olika temperaturer) där vi njuter av det varma vattnet. Middag på hotellet. 

23/9

08.30-ca 15.30 utfärd till bl.a. Snorri Sturlusons Reykholt med Snorris varma källa som är den äldsta kända i Island. Därifrån kör vi till det spektakulära lavavattenfallet Hraunfossa samt till Islands största varmvattenkälla, Deildartunguqver innan vi kör till Borgafjördur för lunch på egen bekostnad. Härifrån vänder vi hemåt (obs att bussen på hemväg från utfärden stannar i Gamla Stan för de som ev. vill shoppa mm). Middag på hotellet.

24/9

10.00 avfärd från hotellet till flygplatsen där flyget avgår 13.15 (obs att allt, tax freebutiker, bank mm är öppet vid denna tiden på flygplatsen)

 

Rabatt drygt 2.000:- jämfört med ordinarie pris 

Pris/person i dubbelrum: 8.485:-

Enkelrumstillägg: 1.000:- 

Priset beräknat på max. kursen 1.000 ISK = 65 SEKI priset ingår: 

·        Flyg och flygskatter Island t/r samt transfer med egen buss t/r flygplatsen - hotellet

·        Fyra nätter på fyrstjärniga hotell Natura

·        Frukostbuffé

·        Besök vid Blå Lagunen inkl. badavgift och handduk

·        Fyra middagar

·        Bad i Heitur Pottir

·        Stadsrundtur samt utfärd till Laxness museet och  Álafoss

·        Utfärd till Geysir, Gullfoss, Tingvalla mm

·        Utfärd till Snorri Sturlussons Reykholt, Hraunfossa mm

·        Vår reseledares medverkan 

 

Prel. flygtider:

Utresa:

Hemresa:

Avr. Kastrup 14.00
Ank. Island ca 15.10

Avr. Island 13.15
Ank. Kastrup 18.15

Vårt hotell:
Hotell Natura (f.d. hotell Loftleidir)
Hotell Natura, ett av tre topphotell i Reykjavik, är ett 4-stjärnigt hotell som är beläget vid Reykjavikbornas rekreationsområde med ca 15 minuters promenad till Hallgrimskyrkan (här börjar centrum). Strax intill hotellet ligger en av Reykjaviks stora sevärdheter som heter Pärlan. Hotellets 220 rum har wc/dusch, telefon, TV, radio, kylskåp, hårtork och byxpress.
Restaurangen som finns på hotellet drivs av två privata krögare och räknas sedan decennier som en av Reykjaviks bästa.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = 

 

Reseberättelse från Island

 

Fredagen den 20 september var det dags för avfärd mot Island. Gårdbybuss hade anlitats för transporten till Kastrup. Kl  0630 åkte vi iväg från Rasta och efter en fikapaus vid Ekerö kom vi så småningom fram till flygplatsen på Kastrup.

Klockan 1400 var alla ombord på planet och det blev en stunds avkoppling. Flygtiden till Island är 3 timmar men tidsskillnaden gör att vi landade på  Kepplavik vid tretiden.

 Vår guide under dagarna på Island, Christer Cullberg, mötte oss och  hälsade välkommen till ett något annorlunda land än vad vi är vana med.

Några fakta om Island: ytan är 103.000 kv km, 1 % odlad mark, 20 % betesmark, 11 % täcks av lava och 12 %  av glaciärer.
Befolkning ca 318.150 personer.
Den 17 juni 1944  bildades republiken Island och landet blev självständigt.
Island är självförsörjande på mat. Fårkött exporteras och grönsaker  säljs till Färöarna och Grönland

Busschauffören som mötte oss körde snart iväg till den första upplevelsen på resan som var Blå Lagunen.

 

Blå Lagunen ligger i ett lavafält på sydvästra Island. Inte långt från flygplatsen Keflavik. Den turkosblåa färgen kommer från ca 200 mikroorganismer som finns i vattnet.Man anser att vattnet har en läkande funktion på hudsjukdomar som t ex, Psoriasis eftersom det innehåller kisel och svavel.
Vattnet kommer från underjorden och används i ett värmekraftverk för att producera elektricitet. Därefter pumpas det ut i lagunen och har då en temperatur på ca 40 gr.

 

Efter badet i Blå Lagunen åkte vi till Hotell Reykjavik och senare på kvällen serverades middag på hotellet.
 

21 september

Efter en riklig frukostbuffé på lördagsmorgonen samlades vi för att  göra en stadsrundtur i Reykjavik.
Morgonen var lite mulen och när vi kom fram till Hallgrims kyrkan möttes vi av en regnskur.
Hallgrims kyrkan är en imponerande byggnad som började byggas 1948. Arbetet tog nästan 40 år och kyrkan invigdes 1986. Tornet på kyrkan är 74,5 m, vilket gör den till den näst högsta byggnaden i landet. Kyrkan syns över hela stan och är ett bra riktmärke.

Framför kyrkan står en staty av Leif Eriksson. Det var han som upptäckte Amerika . Statyn är en gåva från USA till minne av Alltingets 1000-åriga härkomst.

Rundturen fortsatte och nästa gång stannade vi vid det nybyggda Konserthuset. Harpa Konserthus är ett konsert- och operahus och det invigdes i augusti 2011. Huset är byggt i stål och består av 10.000 olikformade fönster i olika färgnyanser.

 

Under rundturen stannade vi till vid presidentens bostad. Byggnaden ligger helt öppen och inga vakter syntes till. Vid de flesta tillfällena kör presidenten själv sin bil och har inte heller några vakter med sig. Kriminaliteten är väldigt låg på Island.

 


President bostaden

 

En annan hög byggnad vi stannade vid heter Pärlan.Ursprungligen var det tre fula varmvattencisterner som man dolde i en byggnad. Detta hus innehåller en roterande restaurang och ett antal mindre butiker. Vid klart väder har man en fin utsikt över staden Reykjavik.

Pärlan

 

Sedan fortsatte vi ut på landsbygden och kom till Halldór Laxness museum.
1955 fick Halldór Laxness nobelpriset i litteratur. Med hjälp av hörlurar blev vi guidade runt i bostaden och fick höra om Laxness livs historia.

 

På vägen hem stannade vi till vid Alafoss Ullspinneris fabriksbod. Där tillverkas stickade tröjor, plädar och garn till förmånliga priser. I lokalerna finns också en del konsthantverk av glas-, keramik och bildkonst.

Kvällens gemensamma middag serverades i gamla stans äldsta restaurang.
 

                                                                        22 september


Söndagen bjöd på fint väder med solsken och vi åkte till den sydvästra delen av Island. Till ett område som heter den "Gyllene cirkeln".
Platsen har Islands mest berömda sevärdheter såsom Geysir, Gullfoss och Tingvalla.
Geysir är en varmvattenkälla som sprutar ut en vattenkaskad ungefär var tionde minut och den blir 15 - 20 meter hög.
Tingvalla är ett av Unescos världsarv och ligger intill Islands största sjö, Tingvallasjön. Man anser att det var här som islänningarna höll sitt första riksmöte.

Tingvalla omges också av branta väggar av berg och lava som bildades när det uppstod en sprick i kontinentalblocken mellan Amerika och Europa för flera tusen år sedan.


Sprickbildningen mellan  KontinentalblockenGullfossenGeysir

Tingvalla sjön

På vägen hem mot Reykjavik stannade vi till vid "Faxefossen" en vacker fors som hade en laxtrappa vid sidan av vattenfallet.


Faxefossen

Innan dagen var slut fanns det möjlighet att följa med och bada i de varma badgrytorna på Heitur pottir.

23 september

Den sista dagen på Island före hemresedagen gjorde vi en utflykt till Snorre Sturlassons hemtrakter i Reykholt.
Det är ett centrum för kultur och forskning om de isländska sagoberättarna.
Vid ankomsten fick vi information om den släktforskning som är gjord på Island. Man har skrivit ner alla islänningars släkthistoria och lag över den  på en databas.

I Reykholt finns en bokhandel med isländsk litteratur och översättningar av Eddan och Haxamal.
Där finns också en kyrka som används vid de årliga kulturseminarier som anordnas.
Bredvid de nybyggda husen kunde man se Snorre Sturlassons jordkula och den varma källa som han badade i. Han blev mördad i sin bostad en septembernatt 1241.

Vår guide berättade att många islänningar har stor respekt för de övernaturliga väsen som finns i naturen. Man kallar dem Alverna eller det Dolda folket.
Om en väg eller ett hus ska byggas och där finns en samling av lavastenar i området tar man hänsyn till de väsen som bor där. Det händer att man ändrar sträckningen av en väg för att inte störa och komma i onåd hos alverna eller det dolda folket som bor där.


Reykholts kyrka


Snorre Sturlasson


Snorre Sturlassons bostad och den varma källan där han badade

En bit från Reykholt rinner lavavattenfallet Barnafoss. Ett stort vattenflöde som tränger ut från lavaberget och samlas ihop sig till ett mäktigt vattenfall.
 


Barnafoss

 

Ännu en het varmvattenkälla skulle vi besöka innan vi var hemma. Den heter Deildartunguhver  och är Islands störst varmvatten källa. Vattnet transporteras till Reykjavik och användes för uppvärmning.

 


Hett vatten från underjordenHär bedrevs tomat och morotsodling.

                                                                         24 september

Klockan 10 på tisdagsmorgonen samlades vi utanför hotellet för att ta farväl av Island och tacka Christer Cullberg för en fint planerad resa. Allt har fungerat bra och Christers intressanta guidning har lärt oss mycket om öriket Island.

 


Klicka här för att se flera bilder

Stig

 

Tillbaka