Kommande resor 2013

 

 

Rundresa i Ungern

12 - 19 maj

Ungern är ett land som har en mycket gammal kultur. Under en period var Österrike – Ungern Europas största nation som sträckte sig från delar av Frankrike i väst och Tyskland och Polen i norr.

 

Idag är Ungern ett land som 2004 inträdde i EU och har en stor ekonomisk utveckling. Fortfarande finns dock mycket av det gamla Ungern kvar. I de områden som vi föredrar att vistas i förekommer det inte någon turism att prata om. Ute på Pusztan har vi köpt en vinkällare som är vår bas för att knyta kontakter med lokalbefolkningen och skaffa oss kun­skaper om Ungerskt vardagsliv.

 

Byn heter Nemesnadudvár och har 2 200 invånare och över 800 vinkällare. Detta är helt unikt i Ungern och Europa då man normalt har sina vinkällare ute på fälten, men här ligger alla samlade i ett område.

          

                                                             

 

 

 

Vi kommer också att besöka Budapest, en av Europas vackraste städer som korsas av Donau. Här besöker vi den berömda Marknadshallen, gör en stadsrundtur med buss och en flodfärd på Donau, samt provar dess utomordentliga restauranger. 

 

Dag 1 Söndag 12 maj

Vi åker med tåg från Kalmar c:a kl. 17.00 för ankomst till Malmö c:a 20.00. Där byter vi till nattåg till Berlin c:a 21.30. Vi bor i 4-bäddkupér. 

Dag 2 Måndag 13 maj

Kl. 07.00 byter vi till Budapest­expressen som tar oss på en underbar resa utmed Elbe och många andra natursköna upplevelser under resan. Vi åker genom gamla Östtyskland, Tjeckien, Slovakien och avlutar i Ungern. På tåget finns en restaurangvagn med mat och dryck.

Vi anländer till Budapest c:a kl. 19.30, där vi tar in på ett hotell som ligger nära centrum och stationen.  

Dag 3 Tisdag 14 maj

Idag ska vi åka en stadsrundtur med buss på 2 timmar. Vi kommer att besöka det berömda Gellértberget, som är 230 meter högt och här har man utsikt över hela Budapest. Hela resan guidas på svenska. Efter rundturen blir det en lunch.

På eftermiddagen åker vi med en buss som tar oss till Nemesnádudvar. Vi har en resa på 2.5 timmar genom små och genuina byar framför oss och väl framme tar vi in på det lilla men mysiga gästgiveriet Knab. På kvällen en Ungersk middag på värdshuset Muscatli i byn.

På kvällen vinprovning i en lokal vinkällare. 

Dag 4 Onsdag 15 maj

På förmiddagen, avfärd till grann­­staden Baja (30 min) där man har en lokal mat och prylmarknad med mycket att se och köpa. Här passar vi också på att äta Langos en Ungersk specialitet. 

Efter lunch åker vi till Kovacs vin­källare i Hajos, en lokal vinproducent som tillverkar 300 000 liter vin om året. Här får vi möjlighet att titta på den utrustning man har till att producera vin samt lagra och buteljera den. Vid lagringen har man ekfat som rymmer upp till 20.000 liter. Vi gör också en vinprovning

av 5 olika viner han producerar. Middag. 

Dag 5 Torsdag 16 maj

Idag tar vi det lite lugnt och åker till Opusztazser och tittar på en målning som beskriver Ungerns bildande. Den är 120 m lång, 15 meter hög och cirkulär, vilket innebär att man står mitt i målningen och beskådar omgivningen.

Först lunch sedan åker vi till Kiskunmajsa och badar på ett av Ungerns många termalbad. Det är ett hälsobad, vilket innebär att man tar vatten 5-800 meter under jord som innehåller massor med mineraler vilka är nyttiga för hälsan. Det finns över 1000 källor i Ungern, vilket endast överträffs av Island i Europa. Middag i vinkällaren. 

Dag 6 Fredag 17 maj

Nu ska vi få se något av Ungerns nationalsymbol, Pusztan-ryttarna som visar prov på en otrolig skicklighet och bl a rider 5‑spann med en ryttare stående bak på två hästar. Vi äter också en lunch i Bugac.

Avfärd till Budapest. 

På kvällen samlas vi till middag och därefter tar vi oss ut i skymningen med en båt på Donau för att beskåda staden från vattnet när alla ljusen är tända. Vi får en guidad tur på svenska och serveras också champagne eller annan dryck ombord.

 

 

Dag 7 Lördag 18 maj Avfärd från Budapest c:a kl 9.30. 

Dag 8 Söndag 19 maj. Ankomst till Malmö kl. 08.00 där vi äter en stadig frukost på Comfort hotell intill stationen för att sedan åka vidare c:a kl. 10.00. 

  VincentResor

           Vincent Engström
         Skuterydsvägen 7             

         361 42 Lindås
         070 - 59 39 033
        vincent@vincentresor.se
         www.vincentresor.se

      Resevillkor

I resans pris ingår: Frukost alla dagar, alla måltider med måltidsdryck som står i programmet, samt alla utflykter och entréavgifter som står i programmet.

Tåg från Kalmar till Malmö där vi stiger på nattåget till Berlin. Alla transfers i Ungern. 

Resans pris:

Per person i dubbelrum.                                                                      9 000:-kr 

Enkelrumstillägg (På tåget endast 4-bäddskupé)                               1 300-:kr 

Frivillig avbeställningsskydd                                                                300:-kr 

Anmälningsavgift: Betalas inom 10 dagar efter att resan är                                bekräftad tillsammans med ev avbok skydd.                                       2 000:-kr 

Slutlikvid:                Erläggs 30 dagar före avresan. 

Vid avbokning före 2012-12-31  uttages ingen avgift. (alla pengar tillbaka)

Vid avbokning efter 2012-12-31 och tidigare än 30 dagar före avresa uttages en expeditionsavgift på 450:- per person. 

Avbokning inom 30 dagar före avresa kan endast göras med avbokningsskydd mot uppvisande av giltigt läkarintyg.  

I övrigt gäller allmänna resevillkor för paketresor. 

VincentResor  har ställt lagstadgad resegaranti till Kammarkollegiet. 

VincentResor

Vincent Engström
Storgatan 4
361 30 Emmaboda
070 - 59 39 033
vincent@vincentresor.se

www.vincentresor.se

 

Reseberättelse från Ungern

12 maj samlades en liten tapper skara utanför centralstationen i Kalmar för avresa till Ungern.På grund av diverse arbete med järnvägsspåren, "bussades" vi en bit på vägen både i Sveriger och Danmark. Även i Tyskland arbetades det med rälsen, så tågresan där tog en annan väg.

Men, fram kom vi.

På Budapestexpressen genom Tyskland, Tjeckien, Slovakien och Ungern till framkomsten hade vi tid att beskåda landskapen vi passerade. I restaurangvagnen kunde vi äta och dricka gott!

 

Sent måndag ankom vi Budapest. Det blev sängen direkt

 

Morgonen därpå åkte vi stadsrundtur med buss. Budapest är vackert, mycket fick vi se.

                                              

 

Efter avslutad rundtur år vi lunch på en mycket flott restaurang, som heter GUNDEL. Verkligen mycket flott! Många, väldigt många kypare servade vårt bord. En 3-rätters, satt fint, och var verkligen gott! Restaurangen sägs vara en av Budapests absolut förnämsta!

                                              

 

Så blev det transport ner till "vår" vinby, Nemesnadudvar, Denna by ligger ca 15 mil syd om Budapest.

På kvällen åt vi middag på värdshuset Muscatali. Dessförinnan vinprovning i vår vinby, i Vincents vinkällare. 

 

 

Dag 4 åkte vi till grannstaden Baja där vi besökte en lokal mat, o prylmarknad. I riktigt härligt väder fann många av oss intressanta ting att handla.

 

 

Efter lunch besökte vi Kovacs vingård för vinprovning. En storproducent i området. Många goda viner och ett intressant studiebesök fick vi uppleva.

Dag 5 åkte vi så till Opusztazser för att titta på en målning, som beskriver Ungerns bildande. Den är 120 m. lång, 15 m. hög och cirkulär, vilket innebär att man står mitt i målningen och beskådar omgivningen. Absolut HELT fantastiskt.

 Fotografering ej tillåten, men en bild på den kupolliknande byggnad, i vilken målningen finns, fick vi med ändå!

.
 

Först lunch, sedan dags för bad i ett av Ungerns många termalbad. Härlig avkoppling och lagom slöa, åkte vi tillbaka till byn för middag och 2 vinprovningar!

Dag 6 var det dags för avfärd från vår lilla, mysiga, vinby. Slutmålet för dagen var Budapest. Dock,dessförinnan, åkte vi halvvägs till Budapest, ut på Pusztan. Vi skulle nu få uppleva hur skickliga ryttare förmår hantera sin hästar. Bl.a.. hur en rider 5-spann med en ryttare stående bak på två hästar. Hur han lyckades med detta i en rasande galopp, är svårt att fatta!
 

Planenligt tillbaka i Kalmar söndag, sen eftermiddag.

En mycket innehållsrik vecka. Vincent är fantastisk. Duktig arrangör och mycket kunnig. Han har en resa till i höst. Funderar Du, bestäm Dig och åk!

För Aktiva Seniorer

Rune

Tillbaka 

 

 

 

 

 

Tillbaka

 

 

 

 

Tillbaka