Utflykt till Boda Glasbruk och Luffarmuséet

 


Medlemmar i Sveriges Cultband mötte oss med gitarr och dragspelsmusik

 

Göran Johansson, ( Snacke-Per ) underhöll oss med berättelser om luffarnas vardag.

Måndagen den 25 augusti kunde Sven Söderbom hälsa en grupp från Aktiva Seniorer i Kalmar välkomna till en resa mot Luffarmuséet i Boda.

När vi kom fram till Boda blev vi väl mottagna av Hönsa-Lotta och Snacke-Per. De äger och driver verksamheten som under åren har blivit ett populärt utflyktsmål för bussresenärer.

Vi tillbringade ca 3,5 tim på Luffarmuséet. Först berättade Göran Johansson ( Snacke-Per) om glasets historia och var de första glasbruken startades. Gustav Vasa drog igång glastillverkningen i Sverige 1555.

På Trestenshults gård 40 km från Bergkvara i Kronobergs län anlades ett glasbruk 1620.I Stockholm på Kungsholmen fanns ocså ett glasbruk på 1600-talet. 

Därefter fick vi lyssna till musik av några musiker i Sveriges Cultband. Under spelningen fick vi höra berättelser om luffare som varit verksamma i Småland med omnejd. 

Hela dagen handlade om luffarnas liv och verksamhet och när det var lunchdags blev vi serverade luffarmat. De åt mat som var lätt att ta med sig som t ex sill, potatis, ägg, isterband, fläsk,  köttbullar. kroppkakor.

 En luffarmåltid.

 

Deras natthärbärgen var under den kalla årstiden, glasbruk, tegelbruk och ladugårdar där det alltid fanns någon varm vrå att krypa in i. 

Muséet kunde visa upp en mängd föremål av ståltråd som luffarna tillverkat och sedan tog med sig ut för att sälja på sina vandringar på landsbygden.
Många luffare målade tavlor och slipade knivar och tillverkade korgar och borstar. 

Det fanns ca 200.000 luffare i Sverige och verksamheten varade mellan 1885 o 1957.
Före 1885 fick man inte driva runt på vägarna utan att göra något  men därefter kunde de som vandrade mellan byarna visa upp sina egentillverkade föremål och säga att de var ute och sålde för att få till sitt levebröd. 

Några exempel på luffarnamn som nämdes är: Lill Sven, Höganäs Långe, Målarn Erik Öland Andersson, Kosta-Lasse, Hönsalotta och Björnjägaren. 

Innan vi lämnade museet fick vi smaka på deras goda ostkakan med sylt och grädde därtill.  

Bredvid Luffarmuséet ligger Boda Glasmuseum med glas från olika glasbruk.Vi fick tillfäle att vandra runt där inne och titta på de fina föremålen.
På vägen hem sammanfattade Sven dagen och vi tyckte alla att det varit en trevlig utfärd.

 

 

 


"Trådjack", föremål tillverkade av ståltråd. 


Råttfälla

 Glasflaska i form av en gris, "Fyllesvin".


 


Glasflaska i form av en Kaja, "Fyllekaja".

 Det pistolliknande föremålet till höger kunde fyllas med godis och kallades, "Sockerpulla".


 


Takpannor av glas, för ökat ljusinsläpp.


 


En Glasklänning, på Boda glasmuseum.

 

Stig J

Tillbaka