Resa med Aktiva Seniorer till Rügen 20 – 23 sept 2011.

Tisdag 20 sept.

Just som solen går upp kl 06,50 rullar Silverlinjens buss ut från Rasta i Kalmar med 39  deltagare ombord och chauffören Lasse vid ratten.

Frågesport  får tiden att gå tills vi får kaffe och goda frallor vid Ynde rastplats utanför Sölvesborg.

12,45 går färjan Hansa från Trelleborg. Trots dess rostiga yttre för den oss säkert över det stilla vattnet medan vi besöker matserveringen.

 

 

Framme i Sassnitz fyra timmar senare. Det första vi gör på tysk mark är att i Bergen, centralort på Rügen, besöka Aldi för vin- och spritinköp.

Över Rügenbrücke till fastlandet och Greifswald där Best Western Hotel visar sig vara trevligt, tre våningar högt och med trasig hiss. Vi får hjälp med väskorna och hastar ned till matsalen för att äta sallad, fläskstek och tiramisu.

 

Den långa dagen är till ända och sängen är bra.

 

Onsdag 21 sept.

Efter fin frukost ansluter vår svensktalande guide Reiner Schwenke och vi gör en stadsrundtur med bussen.

På trappan till Greifswalds universitet, grundat år 1456, väntar en svensktalande student. Hon tar oss upp till den praktfulla barockaulan där vi får veta att under tidens gång har många svenska professorer undervisat här och ett tusental svenska studenter läst.

I Westfaliska freden 1648, som avslutade trettioåriga kriget, tilldelades Sverige den del som kom att kallas Svenska Pommern med bl a Rügen. På så vis blev Greifswalds universitet Sveriges äldsta  mellan åren 1648 och 1815.

Vi lämnar detta lärosäte och vandrar till Greifswalds domkyrka St. Nikolai. Vit och vacker invändigt med få färgade utsmyckningar. På utsidan åt söder en minnestavla av Gustav II Adolf, som besökte Greifswald 1631.

Vi vandrar förbi torget, omgärdat av vackra hus.

Och passar på att ställa upp oss för en gruppbild framför en målning direkt på putsen med Greifswalds historia.

En färd till det pittoreska Neuenkirchen. Här ligger den från Sverige landsförvisade författaren Thomas Thorild begravd. Han var i tretton år bibliotekarie och professor i litteratur vid universitetet i Greifswald. Vi ser hans gravsten och ett monument utanför kyrkogården bestående av en kraftig ekstubbe ur vilken man skurit ut fiktiva böcker.

Till Stralsund, grundad 1234. Vi promenerar till torget. Här reser sig rådhusets flera våningar höga fasad som är bara en tom fasad. Den uppfördes för att imponera på danskarna vid en fredsuppgörelse 1370.

Stralsunds stadskärna är välbevarad och visar hur en Hansastad såg ut på 1300-talet. År 2002 fördes den upp på UNESCOs världsarvslista.

Till hotellet för middag i matsalen.

Torsdag 22 sept.

Efter frukost avfärd med bussen till slottet Griebenow. Här möter guiden herr Schnell.

Vi går genom ett imponerande torn med två stora klockor till ett 15hörnigt kapell, byggt 1654 av Gert Rehnskiöld. Han hade fått godset Griebenow som förläning för sina förtjänster under 30-åriga kriget. Kapellets tak reser sig som en avbild av ett tält i fält.


 

Vidare fram till slottet Griebenow, byggt åren 1707 – 1709 på initiativ av Carl Gustav Rehnskiöld, generalfältmarskalk och befälhavare under Karl XII vid slaget vid Poltava. Efter slaget, som ju Sverige förlorade, fördes Rehnskiöld till rysk fångenskap. Han frisläpptes år 1718 men fick troligtvis aldrig se slottet i färdigt skick. I hallen hänger hans porträtt.

 

Under tiden efter andra världskriget, när området tillhörde DDR, användes slottet som äldreboende. Då revs den gamla trappan som ledde upp till huvudentrén och ersattes av den nuvarande, fulare men mera funktionell. Man gjorde också om fönstren och bytte ytterväggarnas puts.

I en av de vackra salarna står kaffe framdukat. Vi dricker tacksamt innan vi lämnar slottet för färd tillbaka till Greifswald och Pommersches Landesmuseum. Från början ett fransiskanerkloster byggt 1873 men 1996 omgjord till den moderna byggnad den är i dag. Den kvinnliga guiden visar stolt upp en halsring av guld från 1600-talet som hittades i Polen 1913. Den väger 2 kg.

Vi kan inte hinna se allt. Efter en rask promenad genom salarna får vi ströva fritt. Där finns bland mycket annat ett skåp med vapen, tunga och svårhanterliga men ändå förödande för dem som utsattes för dem.

Från museet till Marktkauf för något att äta innan vi kastar oss in bland det stora urvalet av flaskor med varierande innehåll.

Till hotellet för vila och dusch innan bussfärd till ” Alter Fritz ”. Atmosfären är trivsam och rustik i bryggeriets restaurang. Vi får tre små glas med olika sorters öl och en tilltalande tallrik med schnitzel, sallad och stekt potatis. Tidigt uppbrott.

Fredag 23 sept.

Avfärd från hotellet 07,45. Guiden är med oss, berättar om de platser vi skall besöka på Rügen. Han lämnar oss i Stralsund och avtackas med en flaska whisky.

Två broar leder över till Rügen. Den första byggdes 1936, den senare för ca 6 år sedan. Vi kör mot Bergen, centralt på ön, och tar sedan söder ut mot Putbus. Denna ort, stad sedan 1810, har en märklig historia. En man, Wilhelm Malte, tysktalande svensk, lät här uppföra enbart vita hus, ett slott och teater. Utanför skulle röda rosor planteras.Nu står 16 vita hus kring en cirkelrund ringväg, en del fortfarande förfallna efter DDR-tidens misskötsel. Under den tiden revs även slottet, år 1962. Staden kallas ”Den vita staden” eller ”Rosornas stad”.

Ofta ser vi dessa skyltar som påminner förare av höga fordon om att vara rädda om träden. På Rügen står träden nära vägarna och bildar vackra alléer

Bitvis är vägen belagd med kullerstenar, nödtorftigt lagad med asfalt, och vår chaufför låter bussen krypa fram.

En stund senare kör vi genom Binz, en exklusiv sommarstad nära kusten. Den fredar sina gäster genom att förbjuda trafik nära stranden.

Fyra km norr ut ligger Prora, Hitlers gigantiska semesteranläggning. Huset är 4,6 km långt och har plats för 20 000 gäster samtidigt. Det blev aldrig färdigt eftersom byggnadsarbetarna forslades därifrån 1942  för att bygga avfyrningsramper vid franska kusten.

Nu finns här ett vandrarhem, klart i år, en visningslägenhet och ett museum i fem våningar. Här påminns vi om krigets vansinne men kan också se ett antal motorcyklar från tiden kring och efter kriget.

Nu återstår att leta oss till färjan. En snabb tur in på bordershopen innan vi kör ombord på Trelleborg. Här väntar oss en överraskning. Respengarna räcker till en Östersjöbuffé som vi njuter medan lätta dyningar för oss mot hemlandet

Väl i land hjälper oss en ordlek att få tiden att gå. Paus med kaffe och de sista kakorna vid Vä. Kl 21,30 kör vi in i Kalmar och nu återstår endast den stora urlastningen och farväl efter en mycket trevlig resa.

Text och bild: Kristina Åbrodd och Lennart Gunnarsson

Hotellet i Greifswald:   www.greifswald.bestwestwern.de 

Reiner Schwenke:  www.schwedenkontor.de

Hotell i Binz: www.glasner.de  info@glaser.de

Tillbaka