×

fel

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /aktuellt/bengt_nilsson/ is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.


Polisman, Bengt Nilsson

Torsdagen den 21 maj var vi åter tillbaka till Stensberg. Ordf Gun Sellerberg hälsade välkommen och en särskild hälsning gick till Bengt Nilsson.

Före  detta Polisman Bengt Nilsson  var inbjuden för att berätta om sin tid som polis i Kalmar. Bengt växte upp i Emmaboda och funderade som alla ungdomar på vad han skulle utbilda sig till. 1963 bestämde sig Bengt för att söka till Polishögskolan i Stockholm. Efter avklarad examen blev han placerad i Kalmar där han bl a patrullerade på gatorna. Bengt patrullerade i den tidens uniform där man bl a skulle ha en värja hängande utmed sidan.

1972 fick Bengt ett spännande och intressant uppdrag då han fick i uppgift att vara livvakt till den tyske Presidenten Heineman som ville ha några veckors semester på Öland. En speciell händelse som uppskattades av presidenten var när de skulle åka över till Öland. För att undvika Färjestadens och Stora Rörs hamnar lyckades Bengt via kontakter åka över den då färdiga men ej invigda Ölandsbron. Detta imponerade på presidenten och de kunde stanna en stund på bron och se ut över ett vindstilla Kalmarsund. Nämnas kan också att bron delvis saknade räcken men överfarten gick bra ändå.

I mitten av 1980-talet fick Bengt förtroendet att arbeta inom säkerhetspolisen, SÄPO. Han anade inte då vad som skulle hända bara något år senare då det tragiska moedet på Olof Pakme inträffade. I samband med mordet blev han tillföordnad livvakt åt Lisbeth Palme. Ett uppdrag som varade i tre och ett halvt år. Bengt och hans kollegor var ständigt närvarande och fick följa med Lisbeth Palme på alla hennes arbetsuppgifter och resor.

Vid ett tillfälle fick Bengt följa med till Tanzania på ett uppdrag. Det var inte helt bekymmerslöst med tanke på alla papper och vapen de hade med sig.

Bengt kunde vid sin pensionering se tillbak på en 45-årig tjänstgöring  inom polisyrket. Periodvis tyckte han att familjen blev åsidosatt då han arbetade många år i Stockholm.

Ordföranden tackade Bengt för ett trevlit och intressant berättelse öm att arbeta som polis och därefter var det dgs för fika.

Under fikapausen framförde ordföranden önskemål om att vi borde vara fler deltagare på våra möten och bad oss som var närvarande att gärna nämna till våra bekanta att de är välkomna till nästa möte.

Rune informerade om den kommande höstresan till Berlin, Spreewald, Dresden som kommer att ske den 20 – 24 september.

{gallery}/aktuellt/bengt_nilsson/{/gallery}

Ordf tackade dem som kommit till kvällens möte och uppmanade oss att ta det försiktigt under hemfärden.

Bild o text
Stig J